30 Mayıs 2019 Perşembe

Vr Der eş başkanı Gökhan Soysal Vicdani Ret ve Vicdani retcileri anlattı


Türkiye’de farklı kimliklerin, farklı ideolojik bakış açılarının olduğunu hepimiz biliyoruz. Gazeteistanbul.com olarak bu kimliklere ve bakış açılarına sahip insanları araştırıyor ve ne düşündüklerini kendilerine soruyoruz




Vicdani retçi Gökhan Soysal ile birlikte Açık Kimlikkanalında Türkiye’de vicdani retçi olmayı ve yaşanan sorunları konuştuk.
Vicdani ret nedir bahseder misiniz?
Zorunlu askerliğe karşı olmaktır. En temel tanımı budur. Biraz açmamız gerekirse: dini,vicdani, ahlaki, etik veya politik sebeplerle karşı olmak anlamına gelir. Elbette kişilere göre de değişkenlik gösterebilir.
Türkiye’de vicdani retini ilan eden biri var mı?
Türkiye’dev1000’in üstünde insan olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye’de nasıl bir mücadele verdiler?
Açıkçası ilk zamanlarda çok zor mücadele verdiler. İlk açıklama tarihini düşündüğümüzde 1989 bu gün ise 2019 dayız arada farklılıklar var elbette.
Vicdani retin anayasal olarak kabul edilmemesini neye bağlıyorsunuz?

şunu vurgulamak lazım, Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasası Vicdani ret’e engel değil. Anayasada askerliği zorunlu kılan herhangi bir madde yok, anayasanın 72. maddesinin başlığı vatan hizmetidir. Madde içerisinde de şunu söyler: Vatan hizmetinin Türk Silahlı Kuvveti’nde veya kamu kuruluşlarında yapılacağı veya yapılmış sayılacak kanunlar ile belirlenir. Ancak 1011 sayılı Askerlik kanunu şunu getiriyor: Her Türk’ün görevi askerlik yapmaktır.
Röpörtaj: Merve Tanrıkulu
Kaynak: Gazeteİstanbul 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum