2 Haziran 2019 Pazar

Pontos Soykırımı 100.yıl Etkinlikleri - VERİA

Pontos Soykırımının 100.yıl etkinlikleri kapsamında Veria'da Veria Karadenizliler derneğinin öncülük etttiği etkinlik düzenlendi. Etkinliğe ayrıcaTürkiye'de insan hakları mücadelesi yürüten ayrıca Pontos Rumlarının hakkıyla ilgili mücadele yürüten Pontos Aktivist Yannis Vasilis'de katıldı.Veria Karadenizliler Derneği  Türkiye'de insan hakları ve ayrıca Pontos Rumlarının haklarıyla ilgili mücadele yürütmesi dolayısıyla Yannis Vasilis Yaylalı'ya onur belgesi verildi.

Önce Veria Karadenizliler Derneği adına açılış konuşması yapıldı.


 Yannis Vasilis Yaylalı'nın tesükkür konuşması;

PONTOS SOYKIRIMI VERİA ONUR GECESİ  SUNUMU 

Yannis Vasilis Yaylalı 

Sevgili kardeşlerim öncelikle bu nazik davetiniz için ve bana layık gördüğünüz onur belgesi için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Pontos’da yaşadığımız soykırımın 100. yılında da böylesi anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapan Veria Karadenizliler derneği’ne ve yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum. 


Αγαπητά μου αδέλφια, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση να παραστώ στην εκδήλωσή σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω για τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, με αφορμή την Εύξεινο Λέσχη Βεροίας και το Διοικητικό της Συμβούλιο, μια εκδήλωση που γίνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία που έγινε εναντίον των Ελλήνων στον Πόντο. 


Türkiye ınkar ve Soykırımcı devletinin her türlü saldırı ve yönelimlerine karşı Pontos’da kız kalesi direnişçilerinin, Nebiyan dağı direnişçilerinin, onursuzca yaşamaktansa son mermilerine kadar direnen Eleni Çavuşlarin,Koca Anastasların,Vasil Ustaların, partizanların yolunu tutan bizler yalnız olmadigimizi,dünyanın her yerine dağılmış olan kardeşlerimiz olduğunu ve değerlerimizi, kimliğimizi,folklorumuzu , dilimizi korumak için ellerinden geleni yaptığını bilmenin morali ile mücadele yürüttük ve yürütmeye de devam edeceğiz. 


Εμείς θα αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε με πίστη τον αγώνα μας, για την προστασία της ταυτότητας, του πολιτισμού, της γλώσσας και των ηθικών μας αξιών, απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε από το τουρκικό γενοκτονικό κράτος της άρνησης, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο δρόμο που χάραξαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας, οι αγωνιστές και αγωνίστριες στο Κάστρο των Κοριτσιών (Κιζ Καλεσί), στα όρη Νεμπιέν, οι γυναίκες αντάρτισσες, όπως η Ελένη Τσαούς, που για να μην ατιμαστούν αγωνίστηκαν μέχρι την τελευταία σφαίρα πριν αποχαιρετίσουν αυτή τη ζωή, στο δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι οπλαρχηγοί του Πόντου, όπως ο Κοτζά Αναστάς και ο Βασίλ Ουστά. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε από το τουρκικό κράτος, το οποίο όχι μόνο αρνείται αλλά συνεχίζει τις γενοκτόνες πολιτικές του. 


Yıllar önce yaşadığımız soykırımın bir parçası olarak gerçekleşen tehcir ve mübadele ile ata toprağına sığınmış siz kardeşlerimiz de bilsin ki Pontos’un tek başlı kartalı hala yere düşmüş değil, Eleni çavuşlardan,Koca Anastaslar’dan , Andok paşalardan ve her türlü onursuz dayatmaya karşı son mermisine kadar savaşan ve ana toprağımızı kanlarıyla sulayan nice mezarsız partizanlardan o bayrağı biz devraldık. Ana toprağımız da 2800 yıllık direniş tarihimiz rehberinizdir. 


Θα ήθελα να ξέρετε όλοι εσείς που επιβιώσατε από τη Γενοκτονία και μετά τις εξορίες και την Ανταλλαγή καταφύγατε εδώ στην Ελλάδα, ότι ο Μονοκέφαλος Αετός του Πόντου δεν έχει πέσει ακόμα στο έδαφος. Τη σημαία του αγώνα την έχουμε πάρει εμείς από την Ελένη Τσαούς, από τον Κοτζά Αναστάς, τον Αντών πασα και τόσους άλλους οπλαρχηγούς και αγωνιστές που έπεσαν και πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα του Πόντου, και έμειναν εκεί άθαφτοι. Η ιστορία αγώνων και αντίστασης 2.800 ετών στα εδάφη των προγόνων μας, είναι ο οδηγός μας.
Kardeşlerim, Türkiye inkar ve soykırım sistemi halkımıza karşı yüz yıl önce başlattığı soykırımda bugün hala ısrar ediyor. Kanla, barbarlıkla, soykırımla kurdukları devleti yine aynı barbarlıkla sürdürmeye çabalıyorlar. Onlar da şunu bilmeliler ki bizim 2800 yıllık tarihimiz boyunca bir çok işgal ve soykırım denemesiyle karşı karşıya kaldık ama topraklarımızı işgalcilere bırakmadık .O Bafra, O Nebiyan dağı ,O Kız kalesi, O Samsun, O Giresun, O Trabzon buna şahittir. 


Αδέλφια μου, Το σύστημα άρνησης και γενοκτονίας της Τουρκίας που ξεκίνησε τη γενοκτονία πριν 100 χρόνια, συνεχίζει και σήμερα τις ίδιες πολιτικές εναντίον μας. Το κράτος που έχτισαν με βαρβαρότητα πάνω στα αίματα των θυμάτων της γενοκτονίας, προσπαθούν να το συντηρήσουν με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν πάντως ότι εμείς επί 2.800 χρόνια αγωνιστήκαμε πάμπολλες φορές εναντίον κατακτητών και στο τέλος νικήσαμε. Η Παύρα, τα όρη Νεμπιάν, το Κίζ Καλεσί, η Αμισός, η Κερασούντα, η Τραπεζούντα, είναι μάρτυρες των αγώνων μας. 

Şimdi ‘O Pontos Zei ‘ nin bir slogan olmadığını yaşam biçimi olduğunu göstermek için, Türkiye inkar sisteminin soykırımla yapmak istediği sonucu almaması için, bundan sonra yüzümüzü çok daha güçlü Pontos’a ana yurdumuza çevirmeliyiz. Tüm dünyadaki kardeşlerimizin bundan sonraki ortak çabası oldukları yerde sadece kendilerini yaşatmak değil , Pontos’da yeniden yeşeren köklerimizi sulamak ve o filizlerin gelişmesini sağlamak olmalı. 


Σήμερα, για να αποδείξουμε ότι το «Πόντος ζει» δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά τρόπος ζωής, και για να μην έχει αποτέλεσμα η πολιτική της γενοκτονίας που συνεχίζει η Τουρκία, θα πρέπει να στρέψουμε το πρόσωπό μας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την πατρίδα μας, τον Πόντο. 
Όλα τα αδέλφια μας, όπου κι αν ζουν, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, δεν πρέπει να ασχολούνται μόνο με την επιβίωσή τους, αλλά με το πώς θα ποτίσουμε τις ρίζες μας που ξαναφυτρώνουν στον Πόντο, πώς θα τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν.

 Soykırımdan sonra ki ilk aşamayı başarıyla atlatmasını bildik yani diasporada ve ata toprağında varlığımızı ve değerlerimizi korumasını bildik. Şimdi sıra ikinci aşamaya geldi yani değerlerimizi tekrar Pontos’la buluşturmaya .Unutmayın kardeşlerim sıfır noktasından başlamıyoruz, Pontos’da ki 2800 yıllık köklerimiz bize rehber olacak. 
Koca Anastasların , Eleni Çavuşların , Vasil ustaların ve nice isimsiz partizanların takipçisi olan bizler söz olsun ki yine tek başlıklı kartalımız göklerde dalgalanacak, yine dağlarında horona duracağız Pontos’un kardeşce. 

Μετά τη γενοκτονία καταφέραμε σε πρώτη φάση να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε τον πολιτισμό και τις αξίες μας, στην Ελλάδα και στη Διασπορά. Τώρα ήλθε η ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση, να συναντηθούμε ξανά στον Πόντο, με τις παραδοσιακές μας αξίες, με οδηγό την ιστορία μας των 2800 χρόνων. 
Εμείς, οι συνεχιστές του αγώνα του Κοτζά Αναστάς, της Ελένης Τσαούς, του Βασίλ Ουστά και τόσων άλλων οπλαρχηγών και αγωνιστών, θα κρατήσουμε τον μονοκέφαλο αετό στους ουρανούς και θα ξαναχορέψουμε αδελφικά τους χορούς μας στα βουνά του Πόντου. 

Konuşmamı bitirirken beni buraya davet eden ve beni onure eden Veria Karadenizliler derneği ve yöneticilerine bir kere daha teşekkür ediyorum 


Τελειώνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά την Εύξεινο Λέσχη Βεροίας και το Διοικητικό Συμβούλιο για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωσή σας.


  Sonra unutulmaz vatanlara yapılan anı gezisi başladı ...
Atalarımızın yaşadığı acımasız koşullara göre şiirler, anlatılar, müzik, dans, şarkılar ve resimler.
Performans Pontian lehçesi öğretmeni Anastasia Macheridou tarafından sunuldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum