29 Mayıs 2019 Çarşamba

Alıkonulan Asker ve Polisler Serbest Bırakılsın



Insan Hakları Derneği bir kez daha PKK'nin elindeki esirler için çağrıda bulundu.  Genel merkez binasında açıklama yapan İHD 'Siyasi iktidara ve demokratik kamuoyuna sesleniyoruz. Alıkonulanların serbest bırakılması için elinizden gelen bütün çabayı gösteriniz.' diye çağrıda bulundu. 



Asker ve polisleri çeşitli yerlerden esir alan  PKK’ye de insancıl hukuk kuralarını hatırlatan İHD "alıkonulan asker ve polisleri serbest bırakmaya çağırıyoruz. Serbest bırakılmaları için üzerimize düşen her türlü girişimde bulunmaya ve teslim almaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz." Dedi . 

Ben de bir zamanlar PKK'nin elinde esir kalan biri olarak, ayrıca insan hakları aktivisti olarak tüm kesimlere duyarlılık çağrısında bulunuyor ve PKK'nin elindeki esirlerin alınması için azami hayret gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. 
PKK'ye  de uzun süredir elinde bulunan esirleri bırakma çağrısında bulunuyorum . Bu çağrımı ini niyet göstergesi olarak görsünler, biliyorum ki devlet o insanlar dağda çürüse herhangi bir adım atmayacaktir. Tam tersine izledikleri strateji ile  onlarin orada kalıp çürümesi onların işine gelecektir. Bu durum aynı zamanda savaş sürecini besleyen argüman onlar için,  o yüzden bu argümanı boşa çıkarmak, devlet ile değil Türk toplumu ile barış için bir adım olarak düşünülüp esir asker ve polisler oluşturulacak heyet ile bırakılmalıdır. 
Bu adım şu an devleti hükümeti ile savaşı rant kapısına dönüştürmüş olanlara karşı zaafiyet olarak düşünülmemeli . Tam tersine iktidarlarını korumak için savaşı rant haline dönüştürenlerin elinden savaş mekanizmalarının  çarkına sokulan adim olarak düşünülmeli. Devletin ve hükümetin hazırladığı tuzaklara düşmemek lazım ve acılı aileleri senelerdir diken üstünde yaşamlarını sürdüren esirler bırakılmalı. Ben PKK'yi çok uzun zamandır takıp eden bir barış aktivisti olarak artik ailerin acılı bekleyisini PKK'nin bitireceğini ve oluşturulacak heyete çocukların teslim edileceğini  düşünüyorum. Hadi hep beraber bir oyunu bozalım,  barış için bir adim daha biz atalım..

IHD'nin genel merkezinde gerceklesen toplantinin basın metni olduğu gibi aşağıdadır. 

Alıkonulan Asker ve Polisler Serbest Bırakılsın

Türkiye’de, 24 Temmuz 2015 tarihinde silahlı çatışmaların maalesef yeniden başlaması ile birlikte PKK/HPG tarafından alıkonulan sivil ve güvenlik personeli konusu yeniden kamuoyu gündemine gelmiştir. Geçmiş dönemde insan hakları örgütlerinin çabaları sonucu alıkonulan kişilerin tamamı sağ salim teslim alınmış ve ailelerine kavuşturulmuştur. Temmuz-Ağustos 2015 döneminde alıkonulan 20 gümrük memuru İHD tarafından 8 Eylül günü Irak Federe Kürdistan Bölgesinde, PKK/HPG’ den teslim alınarak Türkiye’ye getirilmiş ve ailelerine kavuşturulmuştur.
PKK/HPG tarafından yolların kesilip, yol kontrolleri yapıldığı sırada alıkonulan asker ve polisler ise aradan geçen 4 yıla rağmen hala serbest bırakılmamıştır. Ailelerin İHD genel merkezine yaptığı başvurulara göre
24 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Vedat Kaya,
28 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Sedat Yabalak,
13 Ağustos 2015 günü Diyarbakır-Lice karayolunda uzman çavuş Hüseyin Sarı ve er Sedat Sorgun ile er Süleyman Sungur,
18 Eylül 2015 günü Dersim-Erzincan karayolunda astsubay Semih Özbey,
2 Ekim 2015 günü Dersim-Pülümür karayolunda er Müslüm Altuntaş ve er Adil Kavaklı,
12 Aralık 2015 günü Şırnak merkezde uzman çavuşlar Sedat Vardar ve Ferdi Polat,
21 Eylül 2016 günü Hakkari’de uzman çavuşlar Ümit Gıcır ve Mevlüt Kahveci,
alıkonulmuştur.
Alıkonulanlardan Sedat Vardar ve Ferdi Polat’ın akıbeti konusundaki belirsizlik ise sürmektedir.
Alıkonulan kişilerin aileleri ve yakınları ile İHD Genel Merkezi ve İHD şubeleri tarafından çok sayıda açıklamalar yapılmıştır.
Aileler ile birlikte basın toplantıları dışında TBMM nezdinde siyasi partilerin grup başkan vekillikleri ve çeşitli devlet görevlileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, aileler bizzat bakanlar, başbakan ve cumhurbaşkanı ile görüşerek sorunun çözümünü dile getirmişlerdir.
Alıkonulan asker ve polislerden Vedat Kaya, Sedat Yabalak, Hüseyin Sarı, Semih Özbay, Müslim Altuntaş ve Adil Kavaklı’nın sesli ve görüntülü mesajları ilk olarak 4 Ocak 2016 günü yayınlanmıştır.
İHD’nin çağrısı üzerine ikinci kez sesli ve görüntülü mesaj 8 Temmuz 2016 günü yayınlanmıştır. Ancak, bu sefer sadece Süleyman Sungur, Müslim Altuntaş ve Adil Kavaklı’nın mesajları verilmiştir.
23 Aralık 2016 günü TBMM’de grubu bulunan siyasi parti temsilcileri ile İHD ve aileler görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde İHD, inisiyatif alarak bu kişileri teslim alabileceğini belirtmiştir. Bu görüşmelerde sadece HDP ile görüşme basın önünde gerçekleşmiştir. Siyasi iktidarın duyarsızlığı nedeni ile bu girişim başarısız olmuştur.
22 Haziran 2017 tarihinde alıkonulan asker ve polis aileleri ile birlikte İHD Diyarbakır Şubesi’nde ortak açıklama ve çağrı yapılmıştır.
29 Eylül 2017 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeye İHD heyeti ile birlikte aileler de katılmıştır.
2 Ekim 2017 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, aileler ve İHD Genel Başkanı TBMM’de bu konuda açıklama ve çağrı yapmıştır.
7 Haziran 2108 günü alıkonulan 8 asker ve polisin görüntülü mesajları yayınlanmıştır.
14 Haziran 2018 günü İHD Diyarbakır Şubesi’nde aileler ile birlikte İHD Genel Başkanı bir kez daha serbest bırakılmaları için çağrı yapmıştır. Seçim sürecinde siyasi partilerin bu soruna duyarsız kalmaları nedeni ile bu sefer de girişimler başarılı olamamıştır.
Siyasi iktidara ve demokratik kamuoyuna sesleniyoruz. Alıkonulanların serbest bırakılması için elinizden gelen bütün çabayı gösteriniz.
PKK’ye insancıl hukuk kuralarını hatırlatıyor, alıkonulan asker ve polisleri serbest bırakmaya çağırıyoruz. Serbest bırakılmaları için üzerimize düşen her türlü girişimde bulunmaya ve teslim almaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.
İnsan Hakları Derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum