30 Mayıs 2019 Perşembe

Raci Bilici : Esir alınan Asker ve Polisler görmezlikten geliniyor

Hükümeti, son yıllarda alıkonulan asker ve polisleri görmezlikten gelmekle eleştiren İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK Üyesi Raci Bilici, İmralı’dan gelen mesajla birlikte ise ülkede yeniden barış umudunun doğduğunu belirtti.


HPG tarafından alıkonulan asker ve polislerin aileleri, dün Ankara’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde yaptıkları basın toplantısının ardından Meclis’te HDP, CHP ve AKP grubu temsilcileri ile görüştü. Yaptıkları görüşmelerde aileler, 4 yıla yakın süredir göremedikleri yakınlarına yeniden kavuşabilmeleri için adım atılması yönündeki taleplerini yineledi.
Ailelerle birlikte siyasi parti temsilcileriyle yapılan görüşmelerde yer alan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Raci Bilici, partilerin alıkonulan asker ve polisler konusundaki yaklaşımına dair konuştu. Bilici, bununla birlikte PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla kamuoyuna ilettiği mesajda yer vurgular ve yarattığı hava konusunda da değerlendirmede bulundu.

‘ALIKONULAN ASKERLER GÖRMEZLİKTEN GELİNİYOR’

Alıkonulan asker ve polislere dair dernek olarak bugüne dek birçok girişimde bulunmalarına rağmen sonuç alamadıklarını dile getiren Bilici, son yılara nazaran geçmişte alıkonulan asker ve polisleri hükümetle yaptıkları görüşme sonrasında alabildiklerini belirtti.
Bilici, “O dönemlerde hükümet bizi resmi olarak kabul etti. O resmiyet üzerinden PKK ile iletişime geçerek, askerleri almıştık. Bugüne kadar bu yöntem söz konusuydu. Özellikle son dönemlerin yaklaşımı ise çok farklı. Meseleye dahil olmayan, görmek istemeyen, görmezlikten gelen, hakikat ile yüzleşmeyen bir durum söz konusu” dedi.
Hiçkimsenin özgürlüğünden alıkonulmasını istemediklerini, bütün çabalarının da bu yönde olduğunu vurgulayan Bilici, Aileler öteden beri şubelerimize gelip, çözüm istiyorlar, arabulucu olmamızı istiyorlar. Biz de ailelerin talebini siyasal iktidara iletmek zorundayız. Bu kanalı açmak zorundayız” diye belirtti.

‘İLGİLİ KURUM VE KİŞİLERLE TARTIŞTIKTAN SONRA DÖNÜŞ YAPACAKLAR’

Bilici, Meclis’te HDP, CHP ve AKP grubu temsilcileri ile dün yaptıkları görüşmelere dair ise bilgileri paylaştı:
“Görüşmeler bize göre olumluydu. Umuyoruz ve diliyoruz ki geçmişte olduğu gibi bu konuda olması gereken yol ve yöntemlerle adım atılır ve sonuç alınır. İnsanlar özgürlüğü elinden alınmış ve bunun biran önce sonlandırılması gerekiyor. Siyasal iktidarın da aynı hassasiyetle yaklaşması gerekiyor. Talepleri ilettik ve ısrarcı olmaya devam edeceğiz. İHD olarak bu konuda daha önce Cumhurbaşkanından, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’dan, bakanlardan randevu talep etmiştik. Ancak olumlu bir karşılık gelmedi. Son talebimize yanıt verildi ve AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ile görüşme sağladık. Görüşme olumluydu. Pozitif bir yaklaşım söz konusuydu. Bu meseleyi ilgili kurum ve kişilerle tartıştıktan sonra bize dönüş yapacaklarını söylediler. Umarım bir dönüş olur, onların dönüşlerini bekleyeceğiz.”

‘ÜLKEDE YENİDEN BARIŞ UMUDU DOĞDU’

İmralı’dan gelen mesaj sonrasında ülkede yeniden barış umudunun doğduğunu söyleyen Bilici, mesajda dile getirilen noktaların bu ülkenin ihtiyacı olan şeyler olduğunu vurguladı.
Öcalan’ın mesajında üzerinde durduğu bu vurguların gereklerinin yapılması gerektiğini kaydeden Bilici, “Ciddi bir tartışma yürütmek lazım. Mesajda onurlu bir barışın gerçekleşmesi, diyalog ve müzakerenin tekrar başlaması, çatışmaların biterek, demokratik siyasetin önünün açılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu ülkede herkes herşeyi özgürce tartışabilmelidir. Ortaya koymak istediği bu projeyi, toplumun tüm kesimlerinin bilmesi gerekir. Kendisinin 2013 noktasında olduğu ve üzerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduğunu söylemesiyle pozitif yaklaşımını bir kez daha ortaya koydu” dedi.

‘BU DURUM AŞILIRSA TÜRKİYE NEFES ALIR’

Gerek siyasal iktidar tarafından gerekse de ana muhalefet partileri ve diğer siyasi partilerin tamamının bunun üzerinde yoğunlaşması gerektiğini vurgulayan Bilici, son olarak “Artık bu durumun aşılması gerekiyor. Bu aşıldığı zaman Türkiye çok ciddi bir nefes alır, demokratik siyasetin de önü açılır. Ekonomi ve sosyal haklarda ciddi gelişmeler olur ve bir güven oluşur. Hukuk gerektiği şekilde yaşam bulur” diye konuştu
Κaynak : Özgür Manşet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum