24 Mayıs 2020 Pazar

Ο ΑΣΣΥΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ HDP ΤΟΥΜΑ ΤΣΕΛΙΚ (TUMA ÇELIK) ΡΩΤΗΣΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (TBMM) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙΣΕΣ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ



Νεα: Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί

Ο Ασσυρίος βουλευτής του HDP στο Μάρντιν Τουμά Τσελίκ (Tuma Çelik), ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ζήτησε από την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μια «Κοινοβουλευτική Έρευνα» σχετικά με τις «κατασχέσεις» των ελληνικών περιουσιών που έγιναν από το κράτος μεταξύ 1914 – 1923 κατά τη Γενοκτονία στον Πόντο.

Ο βουλευτής του HDP Τουμά Τσελίκ , με την ευκαιρία της 101ης επετείου από τη Γενοκτονία του Πόντου, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ζητήσαμε μια Κοινοβουλευτική Έρευνα για να ερευνήσουμε τις σφαγές που ξεκίνησαν το 1914 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1923, καθώς και για να ερευνήσουμε τα πολιτιστικά περιουσιακά αγαθά και τα αγαθά που ανήκαν σε ιδιώτες, και τα οποία με εντολή του δημοσίου κατασχέθηκαν ή επιτάχτηκαν!» Είπε.

Ο βουλευτής του HDP Mardin,Τουμά Τσελίκ , μοιράστηκε την πρόταση «Κοινοβουλευτική Έρευνα» σχετικά με τα εμπορεύματα που ανήκουν στους Έλληνες που «κατασχέθηκαν» κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Γενοκτονίας του Πόντου.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ(TBMM)

"Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας της Τουρκίας την έζησαν οι Ρωμιοί του Πόντου. Μεταξύ 1914-1921, δολοφονήθηκαν πολλοί Έλληνες στην Αμάσεια, στη Σαμψούντα, στην Κερασούντα, στη Νεοκαισάρεια, στην Τραπεζούντα, στην Τοκάτη, στη Ματσούκα, στο Σεμπίν καραχισάρ. Μεταξύ 1921 και 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ένας μεγάλος αριθμός Ρωμιών πέθανε στο δρόμο. Κατά τη διαδικασία που διήρκεσε από το 1916 έως το 1923, εκτοπίστηκαν περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες ."

Τουμά Τσελίκ 
Βουλευτής του Μαρντίν


"Οι πολιτικές αυτές, που σκοπό τους είχαν να καθαρίσουν την περιοχή από τους χριστιανικούς πληθυσμούς, ξεκίνησαν το 1914 με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους και που στη συνέχεια έβαλαν στόχο και τους Ρωμιούς, προκάλεσαν τον εκτοπισμό πολλών ανθρώπων. Αποτέλεσμα αυτών των συνεχιζόμενων πολιτικών, ήταν να κατασχεθούν ή να επιταχθούν με εντολή του δημοσίου, πολλά πολιτιστικά αγαθά, όπως μοναστήρια, εκκλησίες, σχολεία, καθώς και ιδιωτικές περιουσίες. Τα γεγονότα προκάλεσαν ανεπανόρθωτες συνέπειες στη γεωγραφία. "

"Η Γενοκτονία του 1915, που έγινε επίσημα αποδεκτή από σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, ακόμα δεν μπορεί να συζητηθεί στην Τουρκία. Το να μην αντιμετωπίζουμε το παρελθόν δημιουργεί σοβαρά τραύματα στην κοινωνία."

"Το μέρος όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα γεγονότα και θα ξεκινήσει η αντιπαράθεση, είναι σίγουρα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε αυτό το θέμα κάθε βήμα που θα κάνει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της."
....................

Μετάφραση: Β. Αλατζίδου

19 Mayıs 2020 Salı

Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü konferansı- 27-28 Ekim-2018

Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde düzenlenen ve iki gün süren “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü” konulu konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

27-28 Ekim tarihlerinde Diyarbakır’da DTK ve HDP’nin öncülük ettiği “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü” konferansının sonuç bildirgesi yayımlandı.

Konferansın sonuç bildirgesi:

“27-28 Ekim 2018 tarihleri arasında yaptığımız “Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü” temalı konferansımız; Demokratik kitle orgütleri, demokratik kongreler ve siyasi parti temsilcilerinden, akademisyen, düşünür ve yazarlardan, kanaat önderlerinden, Emek- ekoloji, kadın ve gençlik örgütlerinden, gazeteci ve yazarlardan iki yüzden fazla delegenin katılımıyla Diyarbakır’da gerçekleşmiştir.
‘Ne yapmalı, Nasıl yapmalı, Nereden başlamalı?’ gibi can alıcı soruları tartışan konferansımız; ‘Ortadoğu'da modernite savaşları ve olası sonuçları’, ‘İmralı tecrit sisteminin hukuk politiği’, “Türkiye'de kurumsallaşan faşizmin soykırım dayanakları’, ‘Krizden çıkışın çözümü’, oturumlarıyla iki gün boyunca devam etmiştir.

Ortadoğu’da uzun bir süredir devam eden, küresel hegomonik güçlerin dahil olduğu 3. Dünya Savaşı olarak da tariflenen kriz ve kaos halini tartışan konferansımız;

• Toplumların varlık ve yokluk sorunuyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeker.

• Kapitalist modernitenin sistem krizinin bir yansıması olarak yaşanan bu kaos halinin coğrafyamızda da politik, ekonomik, ekolojik, soysyal alanlar ve kadın alanı başta olmak üzere bir çok alanda büyük yıkımlara ve talanlara neden olduğunun altını çizer

• Kaosun nedeni olarak görülen Ortadoğu'daki ulus devlet krizini derinlikli tartışan konferansımız; bu krizin coğrafyadaki tüm aktörleri dönüşüme zorlarken, halkları da bir çıkış ve var oluş arayışına yönlendirdiğini tespit eder.

• Kürt sorununun çözümünü bu çıkış ve arayışın bir parçası olarak değerlendiren konferansımız; ilgili aktörler arasında şimdiye kadar çözüme dönük sağduyulu, yapıcı ve gerçekçi öneri ve perspektiflerin Sayın Öcalan'dan gelmesine karşın, adeta kendisinden intikam alınırcasına mutlak tecrit altında tutulmasını kabul edilemez bulur.

• İmralı tecrit sisteminin Türkiye’nin hukukunu ve demokratik geleceğini de tecrit altına aldığını, Türkiye'de faşizmin hızla kurumsallaşmasına hizmet ettiğini; Uluslararası sonuçları itibariyle bu tecritin Ortadoğudaki yansımalarının Suriye ve Rojava’da görüldüğü üzere halklara büyük bedeller ödettiğini  önemle belirtir.

• Aynı gün İstanbul’da Türkiye, Fransa, Rusya ve Almanya’nın katılımıyla yapılan 4’lü zirve türü toplantıların krizi derinleştirerek ve krizden beslenerek hegemonyayı güçlendirme çabalarına karşı; Öcalan’ın halkların barışına ve demokratik birliğine dayalı demokratik ulus  çözümünü esas çözüm olarak değerlendirir.

• Ortadoğu’daki kriz ve savaş halinin halkların barışçıl demokratik geleceği lehine sonuçlanması için Sayın Öcalan’ın oynayacağı  rolü önemli gören konferansımız , mutlak tecritin kaldırılmasını, Öcalan'ın özgür yaşam ve özgür çalışma koşullarının sağlanmasını zaruret olarak görür.
Bu bağlamda konferansımız ;

*Ortadoğu halklarına dayalı ve halkların iradesiyle gerçekleşecek demokratik çözümü ve barışı benimser.

*Kürt sorununun çözümü ve Kürt mücadelesiyle ilgili aktör, yapı ve süreçlerin kriminalize edilmesini red eder.

*Ortadoğu’da Barış ve demokratik ulus çözümü paradigmasını geliştiren Sayın Öcalan'ın özgür koşullarda çalışmasını sağlayacak bir inisiyatifin oluşumunu önemser ve tavsiye eder.

*Kürt sorununda kalıcı çözüm ve yeni sömürgecilik hallerine karşı, Kürtler arasında Ulusal Birliği zorunlu  görür.

*Tüm politik Kürt aktörlerini Kürt ulusal birlik konferansını toplamaya çağırır.
*Krizin halklar lehine çözümü ve faşizmin geriletilmesi için Türkiye ve Ortadoğu nezdinde Demokratik Birlik cephesinin kurulmasını  önemser.

* Kadın özgürlük mücadelesine karşı inşa edilen cinsiyetçiliği sadece kadın sorunu olarak görmeyen konferansımız; tüm demokratik kitle örgütlerini cinsiyetçilikle mücadeleye çağırır.

*Ortadoğu’daki ulus devlet sistemine karşı mücadele yürüten ve ezilen halklarla birlikte mücadele etmeyi benimser.

*Faşizmin soykırım dayanaklarından olan milliyetçilik ideolojisinin kıyımına uğrayan, Ermeni Alevi, Pontus Rum ve tüm farklılıkların soykırımına karşı hakikati savunmayı benimser.

*Konferansımız; dinin iktidarlar tarafından  araçlaştırılmasını ret eder…”

Kaynak