Sayfalar

Sayfalar

24 Mayıs 2020 Pazar

Ο ΑΣΣΥΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ HDP ΤΟΥΜΑ ΤΣΕΛΙΚ (TUMA ÇELIK) ΡΩΤΗΣΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (TBMM) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ «ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙΣΕΣ» ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ



Νεα: Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί

Ο Ασσυρίος βουλευτής του HDP στο Μάρντιν Τουμά Τσελίκ (Tuma Çelik), ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ζήτησε από την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μια «Κοινοβουλευτική Έρευνα» σχετικά με τις «κατασχέσεις» των ελληνικών περιουσιών που έγιναν από το κράτος μεταξύ 1914 – 1923 κατά τη Γενοκτονία στον Πόντο.

Ο βουλευτής του HDP Τουμά Τσελίκ , με την ευκαιρία της 101ης επετείου από τη Γενοκτονία του Πόντου, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ζητήσαμε μια Κοινοβουλευτική Έρευνα για να ερευνήσουμε τις σφαγές που ξεκίνησαν το 1914 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1923, καθώς και για να ερευνήσουμε τα πολιτιστικά περιουσιακά αγαθά και τα αγαθά που ανήκαν σε ιδιώτες, και τα οποία με εντολή του δημοσίου κατασχέθηκαν ή επιτάχτηκαν!» Είπε.

Ο βουλευτής του HDP Mardin,Τουμά Τσελίκ , μοιράστηκε την πρόταση «Κοινοβουλευτική Έρευνα» σχετικά με τα εμπορεύματα που ανήκουν στους Έλληνες που «κατασχέθηκαν» κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Γενοκτονίας του Πόντου.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ(TBMM)

"Μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας της Τουρκίας την έζησαν οι Ρωμιοί του Πόντου. Μεταξύ 1914-1921, δολοφονήθηκαν πολλοί Έλληνες στην Αμάσεια, στη Σαμψούντα, στην Κερασούντα, στη Νεοκαισάρεια, στην Τραπεζούντα, στην Τοκάτη, στη Ματσούκα, στο Σεμπίν καραχισάρ. Μεταξύ 1921 και 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ένας μεγάλος αριθμός Ρωμιών πέθανε στο δρόμο. Κατά τη διαδικασία που διήρκεσε από το 1916 έως το 1923, εκτοπίστηκαν περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες ."

Τουμά Τσελίκ 
Βουλευτής του Μαρντίν


"Οι πολιτικές αυτές, που σκοπό τους είχαν να καθαρίσουν την περιοχή από τους χριστιανικούς πληθυσμούς, ξεκίνησαν το 1914 με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους και που στη συνέχεια έβαλαν στόχο και τους Ρωμιούς, προκάλεσαν τον εκτοπισμό πολλών ανθρώπων. Αποτέλεσμα αυτών των συνεχιζόμενων πολιτικών, ήταν να κατασχεθούν ή να επιταχθούν με εντολή του δημοσίου, πολλά πολιτιστικά αγαθά, όπως μοναστήρια, εκκλησίες, σχολεία, καθώς και ιδιωτικές περιουσίες. Τα γεγονότα προκάλεσαν ανεπανόρθωτες συνέπειες στη γεωγραφία. "

"Η Γενοκτονία του 1915, που έγινε επίσημα αποδεκτή από σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, ακόμα δεν μπορεί να συζητηθεί στην Τουρκία. Το να μην αντιμετωπίζουμε το παρελθόν δημιουργεί σοβαρά τραύματα στην κοινωνία."

"Το μέρος όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα γεγονότα και θα ξεκινήσει η αντιπαράθεση, είναι σίγουρα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε αυτό το θέμα κάθε βήμα που θα κάνει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της."
....................

Μετάφραση: Β. Αλατζίδου

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum